featured
  1. Haberler
  2. Hatay
  3. Hatay İçin Tarım İki Kat Önemli

Hatay İçin Tarım İki Kat Önemli

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de her yüz kişiden 16’sının tarım sektöründe istihdam edilirken, ilimizde her yüz kişiden 32’sinin tarım sektöründe istihdam edildiğini belirten Vali Lekesiz, “Bu yüzden tarım ilimiz için iki kat daha önemli” dedi.

Hatay İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı 2011-2013 yılları değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi. İl Özel İdaresi Çok Amaçlı toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantı Hatay valisi Mehmet Celalettin Lekesiz’in başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıya  MKÜ Rektörü Prof.Dr. Hüsnü Salih Güder, Hatay Emniyet Müdürü Ali Doğan Uludağ, Hatay İl Jandarma Alay Komutanı Hasan Koçyiğit, daire müdürleri katıldı.

TARIM ÜLKEMİZ VE İLİMİZ İÇİN ÖNEMLİ

Toplantıda konuşan Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Türkiye’de nüfusunun yaklaşık yüzde 20’sinin kırsalda, yüzde 80’nin de kent merkezlerinde yaşadığını belirterek, “İlimizde henüz bu oranlara gelinmedi. Yani ilimizde yaşayan 1.5 milyon kişinin yüzde 50’si kırsalda, yüzde 50’si de kent merkezlerinde yaşıyor. Bu yüzden tarım sektörünün ilimizde ettiği ifade Türkiye’de ettiği ifadeden daha güçlü.” dedi.

YÜZ KİŞİDEN 32’Sİ TARIMDA İSTİHDAM EDİLİYOR

Türkiye’de her yüz kişiden 16’sının tarım sektöründe istihdam edilirken, Hatay genelinde ise her yüz kişiden 32’sinin tarım sektöründe istihdam edildiğini ifade eden Lekesiz, “Türkiye’nin oluşturduğu her yüz liranın 8 lirası, tarım sektöründen geliyor. İlimizde ise bu 16 lira olarak kendini gösteriyor. Bu yüzden ilimizdeki tarım sektörünün önemi ülkemizdekinden iki katı daha önemli.” dedi.

ÜRETİMİN PARASAL KARŞILIĞI YÜZDE 500 ARTTI

2000 yılında Hatay’ın tüm tarımsal üretiminin parasal karşılığının aşağı yukarı 565 milyon lira olduğuna da dikkat çeken Lekesiz, “Bugün gelinen noktada bu rakam 3 milyar küsür olarak karşımıza çıkıyor. Yani ilimizde 14 yılda üretimin parasal karşılığı yüzde 500 küsür artmış. Şu anda ilimizde bulunan tarım arazilerinin yüzde 20’si sulanabiliyor. Bu oran yapılan yatırımlarla daha da arttığında ilimizin tarımsal üretiminin parasal karşılığı daha da artacak.” dedi.

GÜNLÜK DÜŞÜNCELER GERİDE ESER BIRAKMAZ

Basit yaklaşımların, günlük düşüncelerin geride herhangi bir iz ve eserin bırakmayacağının altını çizen Lekesiz, “Hani derler ya aramakla bulunmaz, ama bulanların hepside arayanlardır. Eğer hedefleriniz yok ise kat edeceğiniz mesafelerde yok demektir. Bu açık ve nettir. İşte bu düşünceden hareketle tarım sektörümüzle ilgili olarak 2009 yıllarının sonlarında başlayarak aşağı yukarı 17 ay süren bir çalışmanın neticesinde Hatay ili tarım ve kırsal kalkınma stratejik planını ortaya koyduk.” dedi.

3 YILDA 549 BİN 414 MEYVE FİDANI DİKİLDİ

Bu plan doğrultusunda yapılan çalışmalar neticesinde 3 yılda 957 yeni meyve bahçesini 549 bin 414 adet fidan dikerek oluşturulduğunu belirten vali Lekesiz, “Bu bahçeler ürün deseni haritalarına ve ihracata uygun tür ve çeşitlerden oluşturuldu. Bu bahçelerin tamamında dünya pazarlarının talep ettiği türden meyveler yetiştiriliyor. Bunun ne ifade ettiğini birkaç yıla kadar göreceğiz. Hatay’ın tarımsal üretiminin parasal karşılığının yükselme trendinin dik olarak seyir izlediğini göreceğiz.” dedi.

KÜÇÜKBAŞ HAYVAN SAYISI YÜZDE 104 ARTTI

İl genelindeki hayvancılığında iyi durumda olmadığını ve bunu iyileştirme yönünde önlerine hedefler koyduklarını belirten Vali Lekesiz, “Büyük baş hayvanlar konusunda 2010’a göre yüzde 12’lik bir artış sağlandı. Küçük baş hayvanlarda ise yüzde 104’lük bir artış sağlandı. Süt üretimi yüzde 95, sütten elde edilen gelir yüzde 283, et üretimi de yüzde 51 arttırıldı. İlimiz genelinde toplam 44 köyde 57 bin 368 hektar alanda arazi tapulaştırılma proje başlandı. Bunun gibi nice çalışmalar yapıldı.” diye konuştu.

Toplantı, Hatay Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Aydın Tüfekçi ve MKÜ Rektörü Prof.Dr.Hüsnü Salih Güder’in konuşmasının ardından, Hatay İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı Koordinasyon Kurulundan ziraat mühendisi Fikriye Mavi’nin planının 3 yılını değerlendirmesi ile son buldu.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir