featured
  1. Haberler
  2. Dış Politika
  3. İran’ın Devlet Kapasitesi ve Dış Politikası

İran’ın Devlet Kapasitesi ve Dış Politikası

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ortadoğu’da siyasetin önemli aktörlerinden olan İran, 14 Haziran 2013 tarihinde gerçekleşecek cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde bir kez daha küresel ve bölgesel çapta politik ve diplomatik ajandalarda öne çıkmıştır.

Seçimler öncesinde hayli gergin günler yaşayan ülkede, çok sayıda adayın ismi öne çıkmakla birlikte, seçimin kesin bir favorisinin olmadığı yönünde yaygın bir görüş egemendir. Siyasi rekabet hayli sertleşmiştir. Yönetici seçkinler ve muhtemel adaylar birbirlerine ağır suçlamalarla yüklenmektedirler. Blokların kendi içinde çatlaklar, kırılmalar yaşanmaktadır. Yüksek işsizlik ve hayat pahalılığı, kötüleşen ekonomi, yolsuzluk ve rüşvet iddiaları, devlet güçlerinin baskısı, basına yönelik sansür, seçimlere hile karıştırıldığına ilişkin savlar bu seçimlerde daha fazla gündeme gelmektedir.

78 milyonu geçen nüfusu, 1 milyon 648 bin kilometrekarelik yüzölçümü, dağlık coğrafyası, yeraltı zenginlikleriyle öne çıkan İran, dünyada ABD karşıtlığında da ilk sırada olan ülkelerdendir. Nüfusunun yüzde 99’u Müslüman, bunun da yüzde 90’ı Şii olan (kalan yüzde 1 ise Hıristiyan, Yahudi, Zerdüşt ve Bahaîlerden oluşur) ülkenin kabaca yarısı Fars, üçte biri Azeri, yüzde 8’i Kürt, yüzde 3’ü Arap, yüzde 2’si Beluci, yüzde 2’si Türkmen, yüzde 1’i Ermeni’dir. Farsça ve lehçelerinin kullanım oranı yüzde 60’ı, Türkçe ve lehçelerininki yüzde 40’ı bulur. Okuryazar oranı yüzde 80 dolayındadır. Ülkenin en büyük şehri olan başkent Tahran’ın nüfusu 15 milyondur. Diğer önemli şehirleri ise Tebriz, Meşed, Şiraz ve İsfahan’dır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir