Son yıllarda yapılan yatırımlarla İskenderun’un eğitim merkezi olmasında önemli katkılar sağlayan Mustafa Kemal Üniversitesi, İskenderun’da bulunan Mühendislik Fakültesi’nin ek bina açılışı ile Merkezi Araştırma Laboratuvarı temel atma törenini de Antakya ve İskenderun protokolünün katılımıyla gerçekleştirdi.
Basının yakın ilgi gösterdiği açılışa Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz, üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, İskenderun Belediye Başkanı H. Yusuf Civelek, İskenderun Deniz ve Ticaret Odası, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası ile kaymakamlar, kurum müdürleri, parti temsilcileri ve bölgenin önde gelen iş adamları katıldı.
Başta Vali Lekesiz olmak üzere MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, İskenderun Deniz ve Ticaret Odası Başkanı Bülent Kavsak, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Onursal Başkanı Halil Şahin, İskenderun Kaymakamı Hasan Özyiğit ve İskenderun Belediye Başkanı H. Yusuf Civelek açılış ve temel atma töreni öncesi birer konuşma yaptı.
Vali Lekesiz: “Üniversiteler, bugünümüz ve yarınımızın iyi yetişmiş nitelikli insan kaynakları açısından hayati bir öneme sahiptir”
İskenderunlulara bir teşekkür borçlarının olduğunu dile getiren Vali Lekesiz, “Ben deniz 4,5 seneye yakın Hatay’da görev yapıyorum. Memnuniyetle müşahede ettiğimi belirtmek isterim ki üniversitemizin yaptığı her alandaki çalışmalara İskenderun’da faaliyet yürüten başta odalarımız, iş adamlarımız olmak üzere tüm hemşerilerimiz gerçekten büyük destek veriyorlar. Bu yüzden İskenderunlulara içten teşekkür borçlu olduğumuzu belirtmek istiyorum” diye konuştu.
Yirmi yıl içerisinde üniversitenin bir taraftan öğrenci sayısı, açılan fakülteleri, yüksekokulları, donanımı, fiziksel alt yapısı itibariyle bir taraftan ise bilimsel yayınlarıyla birlikte uluslararası kabul görmüş göstergelerde ulaştığı noktanın fevkalade gurur verici bir düzeye geldiğini aktaran Vali Lekesiz, üniversitenin bu noktaya gelmesinde emeği geçenlere şükranlarını sundu.
Üniversitelerin, bugünün ve yarının iyi yetişmiş nitelikli insan kaynakları açısından hayati bir öneme sahip olduğunu da ifade eden Vali Lekesiz “Bugün gelişmiş ülkelerin gelişmişliklerinin ana sebebine baktığımızda eğitim, bilim ve teknik üçlüsünün olduğunu görüyoruz. Bu gerçeğin bütün yönleriyle algılanıp ve bu gelişmiş toplumlar tarafından hayata geçirilmesiyle bir noktaya geldiklerine şahit oluyoruz. Bu gerçeğin farkında olamayan toplumlar ise dünyayı ya çok geriden takip ediyorlar veya yaşadıkları dünyanın dışına itilip oyundan düşüyorlar” ifadesini kullandı.
Rektör Güder: “Çağdaş bir medeniyeti yakalayabilmek ilim ve irfan yuvaları olan üniversitelerle mümkün olur”
Çağdaş bir medeniyeti yakalayabilmenin ve muasır medeniyet seviyesinin üzerindeki bir yolculuğa güçlü bir şekilde gidebilmenin ilimle, irfan yuvaları olan üniversitelerle mümkün olacağını dile getiren Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, “Bulundukları bölgelerin, şehirlerin ve ülkenin kalkınmasında lokomotif görevi üstlenen üniversiteler, bulundukları şehir ile bütünleşerek şehrin ekonomik yapısına ve geleceğine çok önemli katkılar sağlar. Mensubu olduğumuz Hatay ilinin dünya ve Türkiye için tarihi ve kültürel önemini de göz önünde bulundurduğumuzda ülkemizin atılım yapma sürecinde yaşamakta olduğu değişimin, gelişimin öncüsü olmak gönüllülükten ziyade artık bir zorunluluktur” şeklinde konuştu.
Üniversitenin her şeyden önce kamusal yararı gözeterek ekonomik gelişme, demokrasi, insan hakları ve kültürel zenginleşme gibi çağdaş toplumun temel önceliklerini hayata geçirdiğini vurgulayan Rektör Güder, “Mustafa Kemal Üniversitesi tüm mensuplarına bireysel açıdan özgür, erişilebilir, doyumlu, onurlu ve kaliteli yaşamın anahtarını sunmaktadır” diye konuştu.
Üniversiteye destek olan bütün kesimlere teşekkür eden Rektör Güder, Hatay’ı Türkiye’nin önemli yükseköğretim merkezlerinden biri yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti.
İskenderun Deniz ve Ticaret Odası Başkanı Bülent Kavsak: “Üniversite bir ülkeye entelektüel yetiştiren yer olmalı”
Mühendislik Fakültesi’nin İskenderun’a gelmesinde Deniz Ticaret Odası’nın geçmişte büyük katkıları olduğuna işaret eden Bülent Kavsak, “Bu epey zor oldu ama şimdi görüyoruz ki İskenderun’da Mühendislik Fakültesi’nin 3-4 tane binası var” dedi.
Belli yerlere gelen insanların çeşitli üniversitelerde tahsil yaptığını belirten Kavsak, “Ama ben bir şeyin Türkiye’de henüz oluşmadığını düşünüyorum. Teorisyenlerin çok ama pratisyenlerin az olduğunu görüyorum. Yani teori ile pratiği birbirine karıştırmamış üniversitelerin mezunları daha rahat iş bulabiliyorlar. Mesela kâğıt üretiyorsunuz kâğıt mühendisi yok Türkiye’de. Bunların en kısa zamanda giderilmesi gerekiyor” diye konuştu. Üniversitenin bir ülkeye entelektüel yetiştiren yerler olması gerektiğine vurgu yapan Kavsak, üniversitenin her şeyden bir şey ama bir şeyin her şeyini bilen insan yetiştirmesi gerektiğinin altını çizdi.
İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz: “Bizler üniversitenin bir şehre fark katan temel unsurların başında geldiğinin bilincindeyiz”
İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz ise açılış ve temel atma törenindeki konuşmalarında şu sözlere yer verdi: “Bizler üniversitenin bir şehre fark katan temel unsurların başında geldiğinin bilincindeyiz. Odamız bu bilinçle İskenderun’daki bu açığı kapatmak adına girişimlerini bıkmadan sürdürmüş, çareyi dışarıda aramak yerine neler yapabileceğini kararlaştırmış ve aldığı kararların hayata geçirilmesi için maddi ve manevi büyük çabalar sarf etmiştir. Tam da bu noktada şehrimize kazandırılan fakültelerin gelecek adına atılmış ne kadar önemli adımlar olduğunun da altını çizmek istiyorum.”
İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Onursal Başkanı Halil Şahin: “Önümüzdeki 10 yılda 10 fakülte”
Kendisinin Rektör Güder tarafından İzmir’den davet edildiğini belirten Şahin bundan dolayı çok onur duyduğunu ifade etti. Görev süresi içerisinde MKÜ yönetimiyle uyum içerisinde İskenderun kampüsünün gelişmesi için çok ciddi çabalar sarf ettiklerini aktaran Şahin, “Bugünkü gelinen noktada hem bu açılışını yapacağımız binalar hem de önceki binalarla birlikte 10 yıl içerisinde büyük atılımlar yapıldı. Bu İskenderun için büyük bir kazanım. Bu fakülteler İskenderun’un sosyal, kültürel ve ekonomik yapısını gerçekten çok önemli ölçüde etkilemektedir” dedi.
Bu 10 senedeki gelinen noktaya bakıldığında yine önümüzdeki 10 yıl içerisinde İskenderun’a sivil toplum örgütlerinin ve İskenderunlu hayırsever iş adamlarının da katkılarıyla on fakülte kuracaklarına inancının tam olduğunu söyleyen Şahin, bu eğitim yuvalarında yetişecek öğrencilerin ise vatanına, milletine ve ailelerine faydalı evlatlar olacaklarını kaydetti.
İskenderun Belediye Başkanı Yusuf Civelek de Mustafa Kemal Atatürk’ün adını taşıyan üniversitede geleceğin ilim adamlarının yetişeceğini belirterek, fakültelerin açılmasında emeği geçenlere teşekkür etti.
İskenderun Kaymakamı Hasan Özyiğit’in de konuştuğu törende Özyiğit, İskenderun’un kültürel anlamda her geçen gün daha da geliştiğini, yeni bölümlerin açılması ile de branşların arttığını belirtti.
Konuşmaların ardından protokol üyeleri fakültenin ek binasının açılış kurdelesini kestikten sonra, merkezi laboratuvarın temelini de dualarla attı.
HABERİN FOTOĞRAFLARI














