featured
  1. Haberler
  2. Güncel
  3. Kırıkhan’da bir ilk daha

Kırıkhan’da bir ilk daha

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Yaptığı başarılı ameliyatlarla adından söz ettiren hekimimiz Hatay’da daha önce yapılmamış olan laroskopik ameliyatları Kırıkhan Devlet hastanesinde başarıyla gerçekleştirdi. Laparoskopi ameliyatlarının genel cerrahi, kadın doğum gibi branşlarda sıkça yapıldığını fakat üroloji açısından henüz çok yaygın yapılmadığını belirten Dr.Süleyman Barış Kartal bu gelişmenin Kırıkhan halkı için önemli olduğunu söyledi.
Dr.Süleyman Barış Kartal geçtiğimiz aylarda Kırıkhan devlet hastanesinde bir ilki gerçekleştirip yaptığı kapalı yöntem böbrek taşı ameliyatıyla (PCNL) gündeme gelmişti ve  Kırıkhan’da bir ilke daha imza atarak laparoskopik böbrek kisti ameliyatını başarıyla gerçekleştirdi. 
Dr.Süleyman Barış Kartal yaptığı açıklamada “T.K. isimli 77 yaşındaki vatandaş polikliniğimize şiddetli yan ağrıları nedeniyle başvurmuş olup yapılan tetkikler sonucunda sağ böbreğinde 9 cm çapında kist tespit edildi. Yaşadığı  ağrıların kistten kaynaklandığı kendisine söylendikten sonra ameliyat edildi. Yaklaşık bir saat gibi kısa bir sürede laparoskopi ile (kapalı yöntem) böbreğinde bulunan ve ağrılara neden olan kisti alınmış olup hastamızın ameliyatı başarıyla tamamlandı. Hastamız açık yöntemle ameliyat edilmediği için iki gün gibi oldukça hızlı bir sürede iyileşip taburcu edildi.
Laparokopik (kapalı) ameliyatlar açık ameliyatlara göre daha az hastanede yatma ve taburculuktan sonra daha hızlı iyileşme sağlamaktadırlar. Bu hastamız üzerinden örnek verecek olursak eğer açık yöntemle böbrek kisti ameliyatı olmuş olsaydı ancak bir haftada taburcu edilebilecek ve bir ay boyunca gündelik işlerini yapamayacaktı. Yaptığım laparoskopik böbrek kisti ameliyatı sayesinde Talip amcamız, taburcu olduktan belkide birkaç gün içinde gündelik işlerini yapabilir seviyeye gelecektir. Bu hasta konforu açısından büyük bir gelişimdir” dedi.
Dr.Süleyman Barış Kartal Böbrek kisti ameliyatları açık yöntem, kapalı (laparoskopik) yöntem ve iğne ile ponksiyon olmak üzere üç çeşittir. Bu yöntemlerden iğne ponksiyonu, kalın bir iğne ile kiste girilip kist sıvısının boşaltılması anlamına gelmektedir. Bu yöntem en basiti olmakla birlikte başarı oranı en düşük olanıdır. Boşaltılan kist günler içerisinde tekrar aynı boyuta ulaşabilmektedir. Bu sebepten kist içindeki sıvının iğne ile boşaltılmasını önermemekteyim. Kistin tekrarlamamsı için kist dokusununda çıkarılması şarttır. Bu ie açık ve kapalı yöntemlerle gerçekleştirilebilmektedir.Açık yöntem ile laparoskopik yöntemin başarı oranları birbiriyle eşit iken laparoskopik yöntemin yan etkileri çok daha azdır. Açık yöntemde hastanın bedeninde 15-20 cm lik bir insizyon yapılarak cilt, cilt altı ve üç kat kas tabakası boydan boya kesilmektedir.
Zaman zaman sinir ve damar yaralanmalarıda gerçekleşebilmektedir. Fakat laparoskopik yöntemde hastanın vücudunda yarım santim ile bir santim arasında birkaç adet kesi yapılıp, özel malzemeler kullanılarak, ameliyat görüntüleme sistemi aracılığıyla bu deliklerden gerçekleştirilmektedir. Laparoskopik operasyonlar son derece teknik özellikeler içeren ameliyatlar olup ancak bu  konuda tecrübeli Üroloji uzmanları tarafından gerçekleştirilmektedirler.
Dr. Süleyman Barış Kartal bu tür teknik özellik arz eden ameliyatların ekip işi olduğunu sadece bireysel yeteneklerle gerçeleştirilemeyeceğini belirtti. Özellikle anestezi uzmanları Dr.Kemal Günal ve Dr. Meral Sabah’ın ameliyatın gerçekleştirilebilmesin de büyük katkıları olduğunu belirtti.
Kırıkhan devlet hastanesinin yetişmiş personel ve teknik alet edevat açısından çok iyi durumda olduğunu ifade eden hekimimiz, büyük katkıları olan başhekim Dr.Cengiz Çelik’e de teşekkür etti.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir